De SEO trends van 2017

12-12-2016

Seach Engine Optimalisation (SEO) verandert vliegensvlug, nu 2016 bijna tot een einde komt is het tijd om vooruit te blikken op de veranderingen die komen gaan in 2017. In de afgelopen tien maanden hebben er op het gebied van SEO verschillende ontwikkelingen plaatsgevonden, die zich zullen doorontwikkelen in de loop van 2017

Hier zijn een paar dingen waar je zeker naar uit moet kijken de aankomende maanden:

Optimalisatie op basis van zoekintentie

Keywords blijven natuurlijk erg belangrijk. Het intypen van een simpele term levert een simpel resultaat op. Consumenten weten tegenwoordig precies wat ze zoeken en zoekmachines worden alsmaar beter in het bepalen van de intentie van de gebruiker. Er wordt gezocht met volledige vragen of zinnen waardoor de zoekmachines data verzamelen om effectiever resultaten weer te geven die aansluiten op de zoekintentie van de consument.

In 2017 moeten ondernemingen digitale content optimaliseren op basis van zoekintentie in plaats van specifieke zoekwoorden. Voor jouw SEO-strategie is het cruciaal om te:
Onderzoeken: Waarnaar zijn gebruikers opzoek wanneer ze op mijn website terecht komen? Welke vragen willen ze beantwoord hebben?
Optimaliseren: wanneer je eenmaal de data hebt verzameld en bepaald hebt welke actiepunten opgepakt moeten worden, moet je ze ook daadwerkelijk invulling geven. Geef de content, op basis van je onderzoek een invulling die aansluit op de zoekintentie van de gebruiker.
Corrigeren: blijf kijken naar de statistieken om te kijken wat werkt en wat niet zodat je hier verbeteringen op kunt toepassen.

Meer rich answers en snippets

Iedereen gaat naar Google met vragen. Als antwoord geeft Google regelmatig de juiste informatie direct weer boven de zoekresultaten. Richs answers zijn er in veel verschillende vormen. Het kan gewoonweg een antwoord zijn op een vraag, maar ook grafieken, tabellen sliders, landkaarten en formulieren. Het gebruik van rich answers en snippets is de afgelopen jaren flink gestegen en de verwachting is dat het alsmaar blijft stijgen.

rich-media-webbees

Cross-channel marketing

Cross-channel en multi-channel marketing lijken hetzelfde, maar in werkelijkheid verschillen ze veel van elkaar. Multi-channel betekent simpelweg het aanwezig zijn op meer dan één platform. Cross-channel betekent dat je verschillende kanalen gebruikt op een geïntegreerde manier. Bijvoorbeeld als iemand jouw producten op een mobiele app ziet maar nog niet beslist om het te kopen, dan kun je ze gerichte advertenties sturen, gebaseerd op het zoekgedrag, via e-mail of social media.
Multi-channel marketing is al zo oud als de weg naar Rome. Cross-channel marketing is daar een aanvulling op. Het voornaamste doel van cross-channel marketing is een samenhangende aanwezigheid op verschillende kanalen zodat gebruikers moeiteloos kunnen switchen tussen apparaten en kanalen om een aankoop te maken.

webbees-seo-cross-channel

Cross-channel marketing kan veel betekenen voor het conversiepercentage. Het is echter alleen effectief als je een goed inzicht in je doelgroep en het zoekgedrag hebt. De grote uitdagingen die ondernemingen tegenkomen in dit proces zijn:
– Weten wat de goede boodschap is;
– Het vinden van het juiste moment om de boodschap te laten zien;
– Van het juiste kanaal gebruik maken.

Alhoewel er verschillende tools en hulpmiddelen bestaan om te helpen, staat cross-channel marketing nog in de kinderschoenen, ook al is het gebruik van mobiele apparaten hoog. De consument van vandaag is meer verbonden dan ooit en het belang van goede cross-channel marketing wordt alleen maar groter in 2017.

Verhoogde groei mobiel gebruik

De toegang tot mobiele apparaten heeft SEO enorm veranderd door de jaren heen. Het zoeken via mobiele apparaten groeit in een rap tempo en het ziet er niet naar uit dat het einde in zicht is. Het zoekgedrag verplaatst zich van computer naar mobiele apparaten en veel websites worden al voornamelijk bezocht op mobiele apparaten.

In mei 2015 bracht Google naar buiten dat er meer zoekopdrachten werden gedaan op mobiele apparaten dan op de computer. Sindsdien heeft Google vele stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat mobiel als standaard wordt gezien. Google heeft onlangs aangekondigd dat mobiele websites enorm belangrijk worden voor de ranking in de zoekmachine waardoor dit noodzakelijk wordt in 2017.

Stemgestuurde zoekopdrachten is ‘The next big thing’

Stemgestuurde zoekopdrachten is al een aantal jaar een voortdurend project voor veel tech-bedrijven. Het is een van de snelst groeiende zoekopties. Het is hands-free, snel en voelt futuristisch aan.

Het doel voor stemgestuurde zoekopdrachten in 2017 is om verder te gaan dan ‘voice recognistion’ en over te gaan in ‘voice understanding’. Dit gaat om verschillende veranderingen, rekening houdend met:
sound-recorder-icon– Vorige zoekopdrachten;
– Op locatie gebaseerde context;
– Context gebaseerd op regelmatig gebruikte apps;
– Gepersonaliseerde informatie;
– Zoekterm onderzoek gebaseerd op gesproken vragen.

Je kunt het niet ontkennen dat stemgestuurde zoekopdrachten een van de grootste trends is van het digitale tijdperk. Door enorme verbeteringen in Siri (Apple), Google Now and Cortana (Microsoft) doen SEO-marketeers er slim aan om de innovaties op de voet te volgen en verder te denken dan de op tekst gebaseerde zoekopdrachten in 2017.

2017 gaat een veelbetekenend jaar zijn voor SEO-marketing. Gebruikers worden alsmaar meer verbonden aan de content die ze te zien krijgen. Het is belangrijk om zicht te krijgen op het grote totaalplaatje dat 2017 in petto heeft om voorbereid te zijn op uitdagingen die nog op de weg liggen.

Mocht je vragen hebben over dat deze trends voor jou als onderneming kunnen betekenen en hoe je er op ik kan spelen, helpt Webbees je graag met het uitdenken van de passende SEO-strategie. We plannen graag een vrijblijvend adviesgesprek met je in.